BİZE YAZIN: simasdergi@gmail.com

time

Çalışma Saatleri 09:00 - 19:00

phone

Telefon 0212 271 44 22

Eylül Ayı Edebiyat Ajandası

 

3 EYLÜL 1928: Gölge yazar "Hayalet Oğuz" (Oğuz Haluk Alplaçin) doğdu.

Oğuz Haluk Alplaçin 1929 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir. Vücudunun inceliği, zarifliğinden dolayı “Hayalet” lakabı takılmıştır. Agatha Christie, Stefan Zweig gibi yazarların eserleri başta olmak üzere bir çok kitabı dilimize kazandırmıştır.”Dünya sarsılıyor rock n roll” adlı kitabı bulunmaktadır.

 

9 EYLÜL 1828: Tolstoy doğdu. 

Lev Nikolayeviç Tolstoy, 1828 yılında doğup 1910 yılında ölen Rus filozof, pasifist, eğitim reformcusu, kısa öykücü ve yazardır. Hazin Bir Evliliğin Romanı,Çocuklukluğum,İlk Gençlik,Gençlik,Sivastopol Serisi,Kazaklar,Savaş ve Barış,İnsan Ne İle Yaşar?,Ivan Ilyiç'in Ölümü,Anna Karenina,Kroyçer Sonat,Diriliş,Hacı Murat,Sergi Baba,Efendi İle Uşağı kitaplarından bazılarıdır.

9 Eylül 1943: Tezer Özlü doğdu.

1943 yılında İstanbul'da doğan Tezer Özlü, öykü ve roman yazarı Demir Özlü'nün kız kardeşidir. Yayımladığı üç "farklı" kitabıyla edebiyatımızın çok erken yaşta yitirdiği en özgün kalemlerden biri oldu. Eski Bahçe, sonraki yıllardaki öykülerini kapsayan Eski Bahçe, Eski Sevgi isimli iki öykü kitabı; Çocukluğun Soğuk Geceleri ve Yaşamın Ucuna Yolculuk isimli iki roman, denemelerinin toplandığı Kalanlar, Zaman Dışı Yaşam isimli bir senaryo ve Tezer Özlü’den Leyla Erbil’e Mektuplar eserleri arasındadır.

9 Eylül 1984: Yılmaz Güney öldü.

1 Nisan 1937, Adana’da doğumlu olan Yılmaz Güney özellikle Çirkin Kral dönemi sonrasında çektiği ve önemli bir sinemacı olarak kabul edilmesini sağlayan Cannes ödüllü Yol, Sürü, Umutsuzlar gibi filmleriyle tanınır. Oyuncusu, yönetmen, senarist ve yazardır.

15 Eylül 1901: Kemalettin Kamu doğdu

Edebiyatımızda "Gurbet Şairi" olarak tanınan Kemalettin Kamu Bayburt doğumludur. Kemalettin Kâmi Kamu, "Gurbet Şairi" olarak tanınan Türk şair ve siyasetçidir VI., VII. ve VIII. dönem TBMM'de milletvekili olarak görev yapmıştır.

15 Eylül  1914: Orhan Kemal doğdu.

15 Eylül 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu. 2 Haziran 1970'te yaşamını yitirdi. Toplumsal gerçekçi romanın usta kalemi, öykü ve roman yazarı. Asıl ismi Mehmet Raşit Öğütçü.

17 Eylül  1975: Gölge yazar "Hayalet Oğuz" (Oğuz Haluk Alplaçin) öldü.

1975’te Akciğer kanserinden vefat eden Oğuz Haluk Alplaçin’i Tezer Özlü “Öldüğünde kırk altı yaşında ve kırk altı kiloydu” diye anlatmıştır..

21 Eylül 1932: Ahmet Rasim öldü.

1865'te İstanbul doğumlu olan Ahmet Rasim ,edebiyat tarihimize daha çok hatıramakalesohbetgezi yazısı, tarih ve okul kitapları gibi türlerde yazdığı eserleri ile katkıda bulunmuştur. 1932'de İstanbul Heybeliada'daki evinde yaşamını yitirmiştir.

 

30 EYLÜL1207: (Bazı araştırmacılara göre 1182): Mevlana Celaleddin-i Rumi doğdu. 

Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir. Mevlana ve Rumi de, kendisine sonradan verilen isimlerdendir.  Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, şâir müslüman düşünce adamı ve mutasavvıf. Tasavvufta Mevlevî yolunun öncüsüdür.

E-Bülten